fredag 13 december 2013

att skapa ett pepparkakshus (a.k.a. "att lösa problem")

Tidigare i höst har jag lärt mig både hur man bakar kokoskladdkaka och hur man bakar lussekatter i Nordamerika. Mycket tur att man har övat lite bakningsproblemlösning innan för nu var det dags att ta sig an kanske höstens viktigaste projekt:

PEPPARKAKSHUSET

En livsviktig del av julen, obviously.

Fulla av entusiasm plockar roomie H och jag fram vår IKEA-inköpta pepparkakshussats. Jag har precis kommit tillbaka från mataffären med frosting, polkagrisstänger, chokladtomtar, marshmallows och M&M i massor.

Problem 1: Nordamerikansk frosting är inte lika med svensk glasyr.

"Why did you get the whipped stuff?!" - H

Ser nu att det står "vispad" på burken. Låter inte direkt som ett bra koncept för något som ska klistra ihop ett hus? Det är det inte heller. Huset faller isär innan vi ens har satt ihop tre väggar.

Okej, tiny mistake. Inget att vara ledsen för. Man kan ju göra egen glasyr, det gör ju alla i Sverige!

Problem 2: Vi har inget florsocker. Palla gå tillbaka till mataffären?

Genial problemlösning 1: Smälta socker att använda som klister. Det gjorde ju pappa jämt när vi byggde pepparkakshus när vi var små. Hur svårt kan det vara? Inte svårt alls.

Häller följaktligen en tillhöftad mängd strösocker i en kastrull och sätter på plattan. Efter att ha lärt av tidigare tiny mistakes (kaaanske när jag bakade lussekatter) sätter vi raskt på fläkten när det börjar ryka lite smått illaluktande från kastrullen. Allt för att undvika eventuella brandlarmskatastrofer.

H vill smälta choklad och bre ut över taket för att sedan strössla på lite krossad polkagrisstång. What? Men okej, varför inte!

Problem 3: Vi har ingen mortel.

Genial problemlösning 2: Tar en glasflaska och virar in den i plast. Lägger ett antal polkagrisstänger i en plastskål. Voilà. En mortel.

Använder vispglasyren till att sätta fast M&M och marshmallows på huset och hoppas att det kommer stelna någon gång i framtiden.

Pepparkakshuset börjar nu se riktigt trevligt ut. Då tar H fram sin exklusiva burk med (visserligen väldigt välsmakande) kanel. "Kan jag pudra lite kanel på huset?"

Eh...vadå?! "Jag antar det...", säger jag, fast det antar jag inte alls. Tre ord att ångra.

Resultat: Det ser ut som att någon har skitat ner hela huset med något obestämbart.

Klickar på lite mer vispad glasyr för att täcka över det mesta av det bruna. Vispglasyren börjar droppa eftersom den inte verkar fatta att den ska stelna.

Genial problemlösning 3: Bestämmer att den droppande glasyren ser ut som istappar.

Vi vill göra en svensk-kanadensisk flagga som är ätbar. Jag har dock ätit upp alla lönnlövsformade lönnsirapsgodisar, så nu gäller det att tänka utanför boxen.

Genial problemlösning 4: Vi gör en flagga av smält socker. "Let's melt the candy canes instead of sugar!", tycker H. "Wouldn't that make a cool color?". Det tycker jag absolut att det skulle. 

Det visar sig dock återigen att saker aldrig blir som man tänkt sig.

So much for a cool color.

Gör i alla fall en form av aluminiumfolie, häller i det smälta polkagrisstångsockret och lägger i M&M i lämpliga färger. Ställer in i kylen för stelning. Perfekt!

Så sjukt genialt!

Dekorerar sedan pepparkakshusträdgården med diverse chokladtomtar och en chokladsnögubbe. Skulle ställt in en tomte i huset, men det sitter dessvärre stenhårt fast i underlaget tack vare det geniala smälta sockret. Värsta superlimmet tydligen.

Hur fint?! Galet nöjd!

Tips från coachen inför framtida pepparkakshusbak är att inte lämna smält socker i en kastrull på spisen för att "spara lite till senare". Efter två dagar står den stackars kastrullen fortfarande i blöt med oroväckande svart botten.

1 kommentar:

  1. Resultatet av detta fanastiska arbete blev ju synnerligen lyckat! Intressant tak och kreativa lösningar både här och där - och inte minst flaggan! Du kan ha en framtid som konditor om det skulle skita sig med juridiken!! :-)

    SvaraRadera